a

Lorem ipsum dolor sit amet. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis biben dolor dum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit.

Scroll to Discover
back to top
filteri

FILTERI

INDUSTRIJSKA FILTRACIJA

Filteri za vazduh

 

 

 

 

 

Pored filtera za vazduh za motorna vozila nudimo i filtere za vazduh za kompresore, namenske industrijske filtere za vazduh za uređaje za odsisavanje-filtriranje (npr. posipanje peskom i prašinsko lakiranje). Filteri za industrijsko otprašivanje koriste se pri sistemima za filtraciju koji se nalaze u proizvodnji cementa i kreča, drvenoj industriji, metalsko-prerađivačkoj industriji, prehrambenoj industriji, farmaceutskoj industriji, hemijskoj industriji, itd. Filtere za industrijsko otprašivanje izrađujemo u različitim izvođenjima, sa obzirom na protok, način ugradnje i svrhu upotrebe. Isto tako, između sebe se razlikuju ugrađeni materijali za filtriranje i površina koja mora zadovoljavati određeni protok sa obzirom na svrhu upotrebe. Papiri za filtraciju se većinom koriste od poliesterskih vlakana različite gustoće i kvaliteta, i mogu biti celulozni, poliesterski ili teflonski. Na ugrađeni kvalitet utiču različiti standardi i zahtevi u zavisnosti od količine ispuštanja emisija u prostor ili atmosferu. Kvalitet filtera određuje se sa obzirom na svrhu medija za odsisavanje. U sistemima za odsisavanje obično je ugrađeno više čistača, pošto uprkos izduvavanju ili otresanju uvek mora biti na raspolaganju dovoljno protoka za nesmetani rad samog uređaja. Sistemi za otprašivanje za besprekoran rad moraju imati uređen sistem za čišćenje, izduvavanje ili otresanje filtera. Ugradnja i konstrukcija filtera. prilagođava se načinu čišćenja. Pomenuti ugrađeni sistemi za čišćenje se razlikuju i mogu se izvoditi vibro pločom – mehaničko otresanje, a često se koristi i impulsno čišćenje povratnim vazduhom ili čišćenje komprimovanim vazduhom. Samo izvođenje filtera razlikuje se sa obzirom na ugrađene postojeće čistače ili sa obzirom na pomenuti način čišćenja odn. izduvavanja.

Filteri za ulje

Funkcija ulja za podmazivanje je smanjenje trenja i omogućavanje međusobnog kliženja različitih sastavnih delova uređaja, kao i obezbeđivanje potrebnog hlađenja međusobno klizećih sastavnih delova. Kako kod ulja za podmazivanje, tako su i kod hidrauličnih ulja vrtoglavo porasli zahtevi za čistoćom. Tolerancije kugličnih ležajeva postaju sve manje, budući da moraju izdržati sve veći broj okretaja i sve veća opterećenja. Isto se događa i kod prenosa na zupčanicima, pošto zupčanici naležu sve preciznije, a pored toga se nije povećao samo broj okretaja, nego i momenti okretaja (poluge). Pri tehnici podmazivanja za određivanje čistoće ulja danas koriste iste standarde koje koriste pri hidraulici. U suprotnosti sa hidraulikom, pri tehnici podmazivanja su uglavnom u upotrebi ulja sa visokom viskoznošću. Za tehničara sa područja filtracije ovakva visoka viskoznost ulja za podmazivanje predstavlja potrebu za poštovanjem njenih karakteristika pri odabiranju odgovarajućeg filtera. Tehničar se mora uveriti da se ulje za podmazivanje može filtrirati pri veoma niskom diferentnom pritisku i u slučaju kada još nije doseglo punu radnu temperaturu. Pritom koristimo filtere koji su građeni slično ili isto kao filteri u hidrauličnom sistemu. Protok ulja omogućava slobodno kretanje tvrdih čestica, što posledično prouzrokuje habanje mašinskih elemenata po čitavom sistemu. Da bismo izbegli ove neprijatnosti, u sistem se ugrađuju kućišta sa čistačima. Uložak čistača za ulje koristi se za glavni protok ulja za podmazivanje. U sisteme ulja za podmazivanje ili motornog ulja ugrađuju se čistači u formi uložaka ili navojni čistači. Da bismo obezbedili dobar rad i podmazivanje sistema, u vreme servisiranja pored zamene čistača moramo zameniti i ulje. Propustljivost, veličina i ostali parametri čistača određuju se sa obzirom na postojeće kućište, protok, kvalitet filtracije, zahteve proizvođača mašine ili uređaja i svrhu upotrebe samog čistača. U poređenju sa hidrauličnim čistačima, čistači ulja navodno imaju nešto slabiju konstrukciju.

PROCESNA FILTRACIJA

Filteri za tečnosti

Za obezbeđivanje pitke vode mogu se koristiti više vrsta filtracije. Nudimo kućišta i filterske uloške kako za kućnu upotrebu, tako i za industrijske namene. Materijali samih uložaka mogu biti različiti (polipropilen, bombaž, poliester, itd.), isto tako mogu biti različite propustljivosti (od 1-400 mikrona). Filteri mogu biti namenjeni odstranjivanju čestica ili odstranjivanju mirisa. Brinemo se i za rešavanje problema sa tvrdom vodom, za odstranjivanje gvožđa, hlora, bakterija ili parazita iz same tečnosti. Vrsta filtracije zavisna je od kvaliteta samog medija. Za dimenzioniranje samih filtera potrebno je raspitati se kod stručnjaka, pošto time izbegavate mogući pogrešan izbor. Samo tako se neće dogoditi da filter odstranjuje željene ili propušta neželjene materije.

 

Filteri za komprimovani vazduh

U našem preduzeću nudimo čitav spektar Donaldson ultrafiltera i uređaja za odvajanje za komprimovan vazduh. Dovršenom tehnologijom pokrivamo potrebe na području pripreme vazduha, gasova i tečnosti, i to od ideje do izvođenja. Svi produkti izrađeni su za optimalan rad. Možemo Vam ponuditi sledeće: Filtere za kompresore, za komprimovan vazduh, Sušače, Razdeljivače i odvajače kondenzata ulja i vode, Procesno hlađenje vode, Uređaji za sterilan vazduh.

 

 

Filteri za gasove i paru

CPM mikrofilteri za filtraciju gasova i pare izgrađeni su od kućišta u kojima se nalaze metalni segmenti i membrane. Membrane koje se pritom koriste za filtraciju vazduha i gasova izrađene su od teflona. Ove membrane zadržavaju bakterije i viruse, pošto obezbeđuju sterilnu filtraciju sve do 0,02 µm. A za filtraciju tečnosti i pare koriste se membrane od nerđajuće mrežice (od 3 µm nadalje) ili od polipropilena (do 0,8 µm). Nerđajuće membrane se u slučaju filtracije iznad 3 µm pa sve do 200 µm mogu koristiti i za filtraciju vazduha i gasova. Membrane su postojane na temperaturi +/- 200°C. U kućištu filtera nalaze se segmenti i membrane. Njihov broj i prečnik zavisni su od protoka koji postoji u sistemu. Standardni prečnici su 60, 80, 100 i 140 mm. U slučaju prostorske stiske mogući su i drugi prečnici. Sam medij nakon dolaska u kućište prelazi prvo kroz otvore na spoljašnjem obodu segmenata (strelica A), a potom prolazi kroz membranu u sledeći segment (strelica B). Ovaj segment ima otvore na unutrašnjem obodu, kroz koje potom medij po sredini izlazi napolje iz kućišta (strelica C). Takođe vam nudimo široku paletu proizvoda Donaldson Ultrafilter koji su u svetskom vrhu za filtraciju gasova i pare.

 

Filteri za čiste sobe

Čista soba (cleanroom) znači apsolutno čisto okruženje sa najnižim mogućim stepenom čestica prašine, aerosoli, mikroba, hemijskih isparenja i drugih čestica sve do 0.01 mikrona, koje bi tokom određenog postupka u bilokom trenutku mogle uticati na konačni proizvod. Za postizanje ovakvih uslova potrebna je izrada čitavog ventilacionog sistema i postavljanje prostora u kojem se u svrhu izbegavanja eventualnih kontaminacija od spoljašnjeg okruženja stvara stalni nadpritisak. Na ovaj način, stepen kontaminacije je stalno nadziran.

HVAC FILTRACIJA

Džepni filteri

Džepni filteri služe za finu filtraciju u ventilacionim sistemima u zdravstvenim domovima, kupovnim centrima, javnim ustanovama, industrijskim pogonima, a pojavljuju se i u zahtevnijim ventilacionim sistemima bolnica i u nekim visokotehnološkim proizvodnjama. Predfiltracija za kružne, centralne ventilacione sisteme, završna filtracija za obične sisteme kakvi su kompjuterske sobe, pozorišta i bioskopske dvorane, automobilska industrija, itd.

 

Kasetni filteri

Kasetni filteri su u većini slučajeva namenjeni gruboj filtraciji razreda G2 do G4, a koriste se i kao završni filteri u jednostavnijim ventilacionim sistemima ili pak kao zaštita finih džepnih ili kompaktnih filtera u ventilacionim sistemima.

 

Kompaktni filteri

Kompaktni filteri izrađeni su po postupku minipleat i omogućavaju velike protoke uz male padove pritiska, a uz odgovarajuću predfiltraciju obezbeđuju dugu životnu dob. U posebnim izvođenjima koriste se i u turbinama na gas. Svi kompaktni filteri izrađeni su od visoko kvalitetnih sintetičkih, staklenih ili čak kompozitnih materijala za filtriranje i okvira od sintetičkih masa.

 

HEPA filteri

HEPA i ULPA filteri koriste se u čistim sobama (t.i. cleanrooms), u operacionim dvoranama, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, mikrobiologiji, pri filtraciji opasnih materija, teških metala, kancerogenih prašina i sličnih privrednih grana, gde je sterilno okruženje uslov za određenu delatnost. Izrađeni su od visokokvalitetnih materijala po postupku minipleat. Okviri su izrađeni od pocinkanog lima, aluminijuma, nerđajućih limova, drveta (MDF) ili veštačke mase.